LOLL 86 (mkiis)

Keskikka jõudva üksildase Margus Kiisi päevik. email: marguskiis@hotmail.com

neljapäev, mai 11, 2006

6. --. 11. mai 2006 Tänapäeva noored, Filmiöö, menininkai Kaune, Värkse veri, slaidid sammaste vahele, sündivad lapsed, Värske veri. Kultuurikaja.

5. mai 2006 reede

Õhtupoole
käisid Janek Ruus ja Ilona Piirimägi Jäneses külas. Janek tahab saada edukaks internetikunstnikuks. Pärast liikusime kambaga Annelinna poole. 1 km 1 tunniga. Nautisime kohalikku 50-ndate suburbiaarhitektuuri ja leidsime nii mõndagi geniaalset.
Janekil ja Ilonal (mõlemad alla 25 aastased) sai just 2 aastat tutvumisest. Neil on juba peaaegu pooleteiseaastane tütar ja varsti teine tulemas. Harmooniline pere. Tänapäeva noored.

6. mai 2006 laupäev
Sõitsin
Jaanuse ja Kadriga Tartusse. Rita oli ära sünnitanud. Õnneks on laps täiesti elujõuline, hingab ide, isegi karjus. Mida Lagle ei suuda uskuda. Laps saadeti kohe Maarjamõisasse intensiivi.

Raekoja plastil mingi laat. Selles hoolimata galeriis täitsa arvestatav arv külastajaid. Päike paistab, ilm on soe aga joodikuid ei näe.

Krista Piirimäe käis galeriis. Aga ma ei saanud ta jutust suurt midagi aru.
Nagu alati, tuli galeriisse alguses Maris Palgi ja siis kohe ka Lagle. Neil on omavahel mingi müstiline tõmbejõud.

Öösel oli ETVs filmiöö. Hunnikute viisi Tallinna Ülikooli Filmiosakonna stahvi. Alguses olid diplomitööd, mis pidid olema justkui "head". Tegelikult jah, vormiliselt OK aga sisult enamasti vaakumis. Suur osa auru oli läinud kaamera paigutamisele, ruumide disainimisele jne. Tegelikult osati isegi näitlejaid juhendada (aga mis viga vanu tegijaid juhendada). Mis täiesti unarusse jäänud, olid stsenaariumid, süzheed ja mõtted. Veidi naljakas nõukanostalgia paistis moes olevat (noorte seas, kes 1991 olid umbes 5 aastat vanad).
Vähemalt 75% filmitudengeid paistsid olevat naised.
Hiljem näidati ära kursuste koolitööd, mis olid muidugi veel jubedamad. Vahepeale paar õudset amatöörfilmi, et näidata kui halvasti veel mittetudengid filmi teevad.
Tartu värk tuli alles kell 6. Täenäoliselt olin ma ainuke vaataja sel hetkel. "McAivar" oli täielik pettumus -- ei nalja, ei stiili, ei oskusi. "Hohollid pole lollid" lihtsalt tobe. Jaan Jürgen Klaus oli oma "Alma Mater Power Tartuensise" jälle ümber monteerinud. Urmas Reisbergi "Vanameeste näppaja" oli vormiliselt filmiõppetööde diplomantide tasemel kui mitte üle, sisult palju parem.

7. mai 2006, pühapäev
Monteerisin lõpuni
30 minutilisel filmi "Tartu menininkai Kaune". Täitsa kompaktne sai aga tehnilised kalad sees. Jõnksub ja heli läheb sünkroonist välja. fukk.

8. mai 2006, esmaspäev
Päeva algus uimaselt kodune. Pärastlõunal lonkisime linna peale. Viisin Lutsu raamatukokku Kaunase filmi. Vastuvõtja jutu järgi sain aru, et nende filmifestival tuleb lootusetult konseravtiivne (jaak Järvinen).


9. mai 2006, teisipäev

Üles
pandud ja avatud TÜ Kunstide osakonna magistrantide (Peeter Krosmann, Maris Palgi, Eda Lõhmus, Irina Krivogova), millele panin omatahtsi pealkirjaks "Värske veri". Millegipärast olin hommikul väga närvis aga nii näituse ülespanek kui avamine läksid lahedalt. Maaliosakonna noor meister, kelle nimi on vist Henno, on tore kutt. Peeter Krosmann aitas ka.
Maalid on nad nagu on (enamasti mitte minu maitse), kuid enamasti õige valgustus parandas asja tunduvalt.
Avamisele sõitis sisse eksperimentaatorite koosolek Yhoovis, kuhu tulid Pärtel Vissak, Erkki Luuk, Kiwa pluss veel mitmed noored imised (kolm poissi ja kolm tüdrukut). Kuulasime Pärteli aruannet näituse "Sex" avamiselt ning mõtlesime mida edasi teha. Millegipärats tekkis idee näidata slaide. TÜ peahoone sammaste vahel (kuigi oli teemaks ka Annelinn). Läksime uurima, kas elektrit sammaste vahelt kontaktidest tuleb. Ei tulnud. tegime ringi ümber hoone. Jäime päikese Adolfi poolsesse otsa päikese kätte vahtima.
Pean Mario Shliaterisele helistama, kas ta on ikka valvur. Siis saaks elektrit.

Sain päeval Küütri tänaval Alan Prosa juuresolekul Lauri Kulpsoo käest käest Tallinna Rocki ja BeBopi Akadeemia (sandra jogeva: "Parem kui Dallas") LP "Mati tikutopsietikettide kogu". Õhtul panin peale Midagi nii ... pole ammu kuulanud. Äkki saaks sellest teha "Ideaalmaailmade" saate?

10. mai 2006. kolmapäev

Päeval
käisid Jüri Kask, paar TKMi tegelast ja paar Külli Aleksanderson -- Ilmar Kruusamäe. Kruusamäe mühatas. Jüri Kask teatas, et kõik magistrandid on Elkeni mõju all.

Pool viis tuli Anneli Tumm mind asendama, sest pidin koju minema, sest ees käik Pusisse Lagle ema juurde. Tee peal kohtasin Martinit. Rääkisime, et peaks NE! lugusid ikka netti üles panema hakkama.
Tee peal sain telef teel teada, et Jaanus on fiesta korda teinud (jaanuse enda käest) ja Kadri on peale 3-päevast vaevlemist sünnitanud tütre (ema käest).

Pusis (Alatskivi lähedal) toimus norm Peipsiäärne grillipidu, kus osalesid peale minu ja Lagle veel Tiina lastega, Lagle ema ja lokkispäine Marius, kes oli end paar päeva "kraavist leitud konjakist" koos poistega purju joonud, kooli dire kabinetti sattunud ja sealt politseiga koju toodud. Seda esimest korda elus.

11. mai 2006, neljapäev

Kirjutasin
öösel teksti ja tormasin kella 10ks Eesti Raadio Tartu stuudiosse manitsema Eesti popmuusikuid saate "Kultuurikaja" jaoks (tegelikult oleks ma seda pidanud tegema juba kolmapäeval aga magasin sisse). Rääkisime pärast toimetaja Janek Kraaviga
Eurovisioonist. Ta imestas, et ameeriklased on ka formaadi ostnud. Ma arvasin, et Euroviss ongi tegelikult väga ameerikalik nähtus.

Sain 31. Eksperssis on muideks muidu täiesti adekvaatse raamatu- ja filmikriitiku Kadri Kõusaare hämmastavalt rumal artikkel "tänapäeva noortest" ( "Igavene teismeline"), kes oskavat ainult tarbida, kellel pole religiooni ega muud "tuge" jne, ühesõnaga ikka päris hukas. Kadri ise on alles umbes 25 ja ajab sellist lolli tädijuttu. Silmas peab ta praeguseid 15 -- 19-aastaseid. Need selles vanuses noored, keda mina kohtan, on enamasti hämmastavalt idealistlikud, ettevõtlikud ja siirad. Pigem kohtan Kõusaare vanuste kõrgharidusega tüüpide seas hämmastavalt palju sisemiselt tühje ja pidetuid posertarbijaid.

Urmas Reisberg käis läbi ja rääkisime filmiööst. Tema oli selle ainult lindistanud aga ise polnud vaadanud.

Galeriist astus läbi Kaljo Põllu, kes paistis olevat natuke närvis, sest tema teadmata oli Visarite kohtumisest tehtud avalik üritus. Ta oli ähvardanud isegi mitte kohale tulla.

Kell 17 läksingi Visarite üritusele. Kohal oli Põllu meelehärmiks palju rahvast aga ta sai hakkama. Visaritest oli veel kohal muidugi Tegova, Toomas Raudam, Einar Kraut, Visarite satelliit Hannes Varblane, vähetuntud Raivo Rahusoo ja veel paar tegelast, keda ei identifitseerinud. Üldiselt oli tore ja soe õhtu, kus Põllu pani paika nii Pallase kui ka nõukavene avangardistid.
Kohal oli ka Aleksander Müller, kes rääkis keset õhtut ühe anektoodi "tretjakovskaja galriihast" vms. Pärast küsisin, kuidas KesKusi artikkel meeldis. Tundus et meeldis. tänutäheks võrdles ta Hüvat jälle kasutades võrdlusmaterjalina emise vitu ja okastraadi kujundit.
Rääkisin esimest korda vana Dylanifänni Raudamiga ja pakkusin "Eat the Documenti" (salapärane film Dylanist).
Noorteadur Liisa Kaljula tuli juurde ja küsis filmide kohta. Eriti huvitas teda see müürivideo.
Mina olin ainuke filmija ka sellel üritusel muidugi.


4 Comments:

Blogger Maris Palgi said...

Tartu Ülikooli maali õppetooli meistri nimi on Henno Sonn ja ta on tõesti tore

9:08 AM  
Anonymous Anonüümne said...

liisa KALJULA muide

1:56 PM  
Anonymous Anonüümne said...

Your website has a useful information for beginners like me.
»

2:50 PM  
Anonymous Anonüümne said...

I really enjoyed looking at your site, I found it very helpful indeed, keep up the good work.
»

10:47 PM  

Postita kommentaar

<< Home