LOLL 86 (mkiis)

Keskikka jõudva üksildase Margus Kiisi päevik. email: marguskiis@hotmail.com

laupäev, aprill 29, 2006

Nüüd tuleb mul terve nädal detailselt ja vaimuvaeselt ära kirjeldada.
Esmaspäev.
Üldkultuurilises seisukohalt
oli kahtlemata kõige tähtsam Tartu Kunstimuuseumis toimunud manifestide õhtu, mille olid korraldanud siin blogis juba mainitud TKM noored nn. teadurid. Üldiselt tore ja kohati raju üritus. Ühte saali olid seintele kleebitud vist kõik Eesti kunsti manifestid, Noor Eestist alates, pluss mõned muud, nagu EW iseseisvusmanifest, mõned kirjanike (tobedamatena mõjuvad) värgid jne. Kõik olid vana dissident-masinakirjutaja Matti Miliuse poolt hoole ja arrmastusega tipitud. Miliuse kirjamasin Olympos seisis uhkelt keset saali ning igapks võis seda lõhkuda oma manifesti kirjutamisega, mis pandi nätsuga mustale seinale. Seal oli päris mitu päris vaimukat asja tekitet, radikaalsemad muidugi olid igasuguste manifestide vastu.
Siis toimus pisike konverents-etendus, kus noored teadurid (poiss ja tüdruk) seletasid, mis on manifest. Selline tudengilik õhin-naiivsus purskus nende suust.
Seejärel tegi oma võimsa etteaste Tartu Üliõpilasteatri trupp, kes (vist Enor Niineväli juhtimisel) lavastanud algupärase dada manifesti. Väga muljetavaldavalt dünaamiline lahendus, kus õgiti vorsti, rünnati publikut, pritsiti vett, muidugi karjuti ja joosti. Tekst, mis oli täiesti originaalne kusagilt aastast 1916 või nii, tundus endiselt väga asjakohane. Mu veendumus, et dada ongi kogu talle järgneva moodsa kunsti alus, pidas paika.
Ma olin muidugi ainuke, kes seda asja filmis. Plärasin pärast noorte teaduritega ja sain teada, et EKM-l pole isegi korralikku fotoaparaati. Tase.
Koos Enn Tegovaga trükkisin ära ka oma manifesti. See võiks olla ka blogi manifest.

LOLL 86

1986 kevadel Jogeva II Keskkooli 4b klassis
pooras opilane Martin ringi ning surus isetehtud
kustukummist templiga oma taga istunud blondi
Mari Abeli valegele plastmass-pinalile sõnad
LOLL 86
voi oigemini
LOLL`86

See liigutus ja see maagiline sonapaar jäävad
mulle eluksajaks meelde

LOLLUS EI PÄÄSTA MAAILMA
LOLLUS EI PÄÄSTA EESTIT
LOLLUS EI PÄÄSTA EESTI KUNSTI!

LOLLUS ON KOIKJAL
LOLLUS ON KOIKVOIMAS