LOLL 86 (mkiis)

Keskikka jõudva üksildase Margus Kiisi päevik. email: marguskiis@hotmail.com

reede, august 18, 2006

7 -- 13 august 2006 -- Moostes POSTSOVKHOZ: komöödiad, draamad, tragöödiad. Veel: Poola Carolina, Köök, Eesti Kristlik Foorum.







Ülevalt:Palgi, Bioloog, mina
alumisel pildil: Grigori, Riho, Luik, Maia, Mats

7. august esmaspäev

Sõitsin Moostesse, et näitus "Naine masin naine loom" üles panna. Palgi oli millegipärast halvas tujus ja Luik mingis kahtlases haiguses, nii et installeerimine tuli minul üksi korda saata. Näitusepaigaks valisime kooli fuajee, sest see oli väga sobivalt pedagoogiline ja klassikaline. Mul tuli seal vedelavad lauad-toolid alla tassida. Alguses panin plakatid olemasolevate nööride otsa, kuid Palgi õiglasel nõudel kinnitasin lõpuks ainult tamiilidega. Päev läbi tuuritasid koolis mingid turismigrupid, kes muidugi asjale pihta ei saanud. Välismaalased uudistasid ka aga ma pole kindel, kas nad samuti pointi näkkasid.
Pärast tuli Maia Möller ja hakaks õiendama, et tema kujutas asja teisiti ette, teises kohas jne. Luikiga me siis püüdisem viisakalt klaarida. Maia tahtis näiteks kasutada kas pisikest kuuri või viinavabrikut. Et oleks ikka nagu päris kunst.
Kunstiprojektidest toimus Vida Simoni paberikoobas -- MOKSi alla olev ruum oli paberlabürinti täis ehitatud (nööridele oli vanapaberit riputatud ja kinni kleebitud). Alguses pidid inimesed paberilehenäole panema ja sellele oma molu kontuurid sirgeldama. Siis hakati tegema kummalisi mänge. Inimesed pidid labürinti hargnema, siis kellegile silma vaatama ja siis sellega koos välja tulema. Selliseid rituaale teostati mitu korda. Peamiselt sattusin paari Maia poeg Matsiga.
Õhtul vahtisime lõkke ääres. Mul oli kauboikaabu ja triibuline särk ning ajasin "vana peeru huumorit", mis noortekoondisele suht arusaamatuks jäi. Nemad laulsid välismaalaste utsitusel kurbi regilaule. Grisha Lotman jorutas ka mingeid rahvalaule, üks oli sellest kuidas mehed igasugu puude otsast paljaid ujuvaid naisi piiluvad ja kui nood kosja kutsuvad, teatavad lähevad nüüd hoopis kõrtsu ja koju oma naise kõrvale kotile. Tüüpiline eesti seks.
Lõpuks kõik koos juutide rahvushümni "Me tuleme rahus".
Vahepeal tegid Remm, John ja Eku videot ETV hommikuprogrammi jaoks. Meid pandi saali, nii et MOKSi juhtpaari lemmikud eespool ja vähem lemmikud tagapool. Palgi, mina ja Luik olime kõige viimases reas. Kõik pandi loomahääli tegema, sellal kui John ja Eku intervjuusid andsid.

8. august teisipäev
Hommikul vihastasin end seaks. Sebe buss, mis pidi sõitma Tartu, tuli Räpina poolt, peatus hoopis nurgal, uksi lahti ei teinud ja kui ma bussi poole hakkasin liikuma, tõmbas minema, peatus korra ja sõitis siis edasi.
Hääletamine ei õnnestunud ja ma pidin soomlastega Tartu jõudma. Soomlased (üks naljaka kurruhabemega noormees ja tema naine -- ametlikus programmis neid polnud), kes tahtsid Peipsit imetella minna, aeglustusid hoolega, kuid olid muidu väga toredad. Rääkisime autos peamiselt Eesti ja Soome rockist. Tartus juhatasin nad Narva maanteele.
Muidugi jäin galeriisse hiljaks. Aga tõenäoliselt keegi ei märganud seda.
Öösel kirjutasin esimest korda Eesti Kristlikusse Foorumisse. Teatasin, et kristlane ei peaks sõjaväes teenima ja et õigele kristlasele pole rahvus oluline, samuti ei peaks Pronkssõdur oluline olema. Samuti et Lordi on lihtsalt naljabänd.

9. august kolmapäev
G
aleriisse sattusid poolatarist kunsti ja eestikeelehuviline Carolina (keda oli suunanud Rael Artel), samuti Anna Kainulainen lastega (rääkisime tema rühmituse näitusest), Jaan Jürgen Klaus ja Die . Mingil hetkel olid enamik neist korraga kohal ja eraldi kommunikeerumine päris komplitseeritud.

10. august neljapäev
Üle hulga aja sattus galeriisse Liis Keerberg, kes näitas omatehtud põnevaid fotosid Lauri Sommerist jms.
Lauri Pajos lohvas läbi ja jättis maha koti trummitaldrikutega, ans. Köök plaadi ja ühe isekõrvetatud kogumiku. Köök osutus üllatavalt absurdinaljakaks.
Iiri galerist Dmitri Tsishanashvili koos Daniel McKeoniga sattusid Y-sse ja jättis oma koordinaadid võimalikuks koostööks tulevikus.
Avastasin, et mind on EKFist bännitud koos juurdepääsuõiguse kadumisega kui "jehoovatunnistaja". EKF juhib keegi tüüp, kes nimetab end E.Cruseo-ks ja ehib end Pierce Brosnani näoga.Armastab relvi ja sõjaväge ning näeb Lordis tõelist Saatana ilmutust. Ta on tõeline võimumaniakk ja bännib kõiki, kes temaga ei nõustu. Seetõttu ongi EKF-i alles jäänud umbes 5 arutlejat.


11. august 2006 reede

Carolina tuli ja rääkisime põhjalikumalt kunstist ja fotograafiast ning loomulikult rahvuslikest-lingvistilistest eripäradest. Kuulasime Kööki ja üristasin talle tõlkida selle tekste. Talle tegi nalja, et selline suur mees nagu Pehk teeb peenikest häält.

Õhtupoole valmistusin Moostesse sõitma. Vahetult enne seda nägin ülikooli ees Sommerit ja Keerbergi. Mina seisin kettide juures ja nemad all tänaval. Mulasime peamiselt muusikast, näiteks Sleepy Sleepersi mõjust Eesti rockile. Pärast vedasin nad autoga nende koju ja Lauri lasi mulle mingit Eesti bändi, mis kõlas nagu Joy Divisioni (vokaal) ja Vennaskonna (instr) segu aga Kristust ülistava tekstiga.

Oli juba pime kui Moostesse sõitsin. Mooste kooli eestlaste ööbimisklassis oli lõbus seltskond: Palgi, Luik, Eero Bioloog Talts ja Aktselerant Doris. Viimast ma kohe ära ei tundnud, kuna pikajuukselisest punapeast oli saanud väljakasvanud potisoenguga poolblond. Nad olid üsnagi õllesed ja masseerisid üksteist. Siis kui Doris üritas Eeroga ühte magamiskotti pugeda, saadeti ta Palgi ja Luiki poolt minema.

12 august 2006 laupäev
ART macht Frei
Nn. teiste
projektide päev algas üpris uimaselt, sest oli vihmane ilm. Peale sööki läksime ühe keldriakna juurde, kust paistsid Riho Kalli sogased joonistused (mida ta oli öösel pimedas kritseldanud) ja kuulda oli Rihot kitarriga laulmas. Laulud olid kaunis proged muide, justkui väga varajane Genesis. John hüüdis Rihot Tonduks.
Patrick pakkus teenust, kus pani sind vanasse väikesesse kuuri istuma heinte peale, sidus sul silmad kinni ja panid kõrvaklapid pähe, kust alguses tuli laintemüha (mis mind alguses millegipärast väga naerma ajas), siis aga mingit sensuaalse naisehäälega teksti "kus sa oled, võta mul käest kinni, ma olen su kõrval, miks sa vaikid, siin on nii valge, põlvitades on lihtsam, (Remmi häälega) ma olen siim...siin, miks ma mind ei püüa " jne. Nagu Raadio 2 "Sinusaade".
Camille Brueton oli ühte majja teinud toakesed, kus olid fotod Moostest, mingid kaardid ja üldfilosoofilised lööklaused. Pärast käskis ta kambal inimestel (Mats, Siim, noortekoondise tibid pluss paar vanurit) joosta ümber maja. Jooksin kaameraga kaasa. Mats võitis.
Midagi samast oli kooli riidehoikoridori üles pannud ka Anna Recasens (või oli see vastupidi). Elffriede Austraaliast, kes niigi kõikidele pargipuudele oli oma väljalõigatud inimloomajoonistusi riputanud, oli ka mingi "Nomaadimuuseumi" sisustanud, mis samuti väikeseid joonistusi täis.
Ameeriklased mässasid oma tehnikaga, arvutitega, mis kokku jooksid. Põhiliselt nad vist üritasid vist teha sama mis mina Hüvaga paar aastat tagasi, elik jälgida erladatud ruumis istuvat kootud seakõrvadega ameeriklannat. Aga mingi keerulisem süsteem oli juurde leiutatud.
Siis läksime oma projekti elik loengut "Loom-naine-masin" tegema. Enne seda nägin kaugelt veel perfonksi MoKSi taga platsil, kus inimesed (üks neist Patrick) rabelesid suures kotis.
Mingil hetkel tundus, et grafoprojektorile pikendusjuhet. Otsisin seda igalt poolt ja kui kööki jõudsin, siis Mann teatas mulle uhkelt: "Tead kuidas sind nimetatakse -- Vana Päss; ja tead, see nimi sobib sulle suurepäraselt!".
Loeng
Loeng sai peetud ka ilma pikenduseta. Ise kõnelesin inglise keeles "Naine-masin". Mulle pole kunagi suuliseid ettekandeid pidada meeldinud ja ega seegi kord. Samas biloogiadoktorant Eero tegi suurepärase eestikeelse ettekande naiskimääridest kogu teadusliku terminoloogia jm. staffiga. Jäin sisuliselt uskuma.
Hair(doris)
Kohe peale ettekandeid ilmus Margus Tamm. Läksime sööma. Kaasas oli Doris, kes suhtles liig aktiivselt Bioloogiga (kes istus tema vastas Palgi kõrval, kelle kõrval Tamm), samas noris mu juuste kallal, lubades neid hästi lõigata. Palgi tahtis, et ma Dorisega juustest räägiksime. Pärast sööki sattusin kokku Dorisega, kes oli Biloogi ära kaotanud aga sai jätkata juuste teemat. Lõpuks rääkis mulle pähe. Läksime klassiruumi, kus vedeles Luik ja Doris asus juuste otsi maha võtma. Enne pesin juuksed ära ja käisin poes kammi ostmas. Doris lõikas päris hästi ja Luik õpetas teki alt. Kohe peale juusteotstest ilmajäämist tekkis Simsponi hirm. Aga hea kerge tunne oli siiski.

Killermotoroller vs. Värdjas

Pärast läksime Dorisega mööda Mooste keskmagistraali poodi jäätis ostma. Kuulsin küll mürinat ja heitsin korraks pilgu selja taha aga ei arvanud, et keegi on nii koba. Igatahes käis kõva mütakas ja mina olin pikali maas. Minu kõrvalt pani minema motoroller, mille peal keegi turses blondiin ja taga mingi keskealine jota. Jooksin vihahoos isegi järele. Natukese aja pärast sõitis blond tagasi ja hakkas rämeda häälega seletama, et kogematta ja ma ei astunud teelt ära. Ma olin vihane karjusin, et mis ta kihutab kui sõita ei oska. Siis kukkus blondiin, elik Dorise klassiõde elik siin 18-aastane (kuigi nägi välja nagu 37) karjuma "Värdjas, värdjas. Kes see väaaardjas ooon!!!??!!!". Ta jäigi koha peale lõugama, mina kõmpisin poodi.
Igatahes oli mul tuju hoobilt pees.
Hiljem ilmusid välja ka rahulolev Palgi koos Bioloogiga. Olin pahur, Palgi natuke püüdis lohutada. Doris uhkustas kõigi ees oma vägitükiga, väidetavalt oli levinud arvamus minu spetsiifilisest juuksefetishist.
Kino, helikonss, kill da cops.
Õhtul vahtisime kuur-kinos videosid. Ameeriklaste lühinaljasketshid ja lätlaste psühhedeelne pikk animatsioon olid päris head. Lõpus John, Patrick ja üks jaapanlane tegid helikunstishowd. Kõlistasid pokaale, hiljem lõhkusid need ja lasid mingit undamist.
Pärast seda oli lõke sama kuuri ees. Seletasin seal välismaalastele kogemusi Mätta Fondilt, eriti seda, kuidas kõik noored punkbändid laulsid. "Tapke, tapke mente, tapke, tapke mente". Ameeriklased naersid aga üks saksa neiu korrutas kurvalt "It`s not funny anymore, its not funny anymore."
Labidas, augud ja Grigori salapärane kadumine
Kui oli juba ammu pime, Grigori Lotman käis ümber lõkke ükshaaval inimesi veenmas, et tema mingeid auke kaevama tuleksid. Lõpuks otsustasin hakata samariitlaseks ja teda (ja teisi) siis aidata. Kuigi tekkis pigem tahtmine pigem talle labidaga uhada. Läksin temaga kaasa õlivaatide juurde, kuhu varem Riho jkt. poolt oli juba väike auk kaevatud. Süvendasime seda, sest GL tahtis, et see oleks täpselt teatud suurusega (1X1,5X0,4m). Siis hakkasime uut auku ilgelt kõva mulla sisse uuristama. GL tuli mõttele toast mingi nuga tuua. Läks ja kadus. Kui välja ei ilmunud, hiilisin lõkke äärde tagasi.
Vildisaun ja erektsioon
Soomlase tehtud vildist saun läks ka käiku. Küpsesime seal koos Johny, Evelyni, Bioloogi, Maia ja Hille Asmaraaga. Hoolimata erektsiooniohust. Millele olid vihjanud Evelin ja Mann.
Star Dollar
Juba varem oli Tamm mulle teatanud, et Palgi on mu "Star Dollari" pudelikesele päkad silma ajanud. Kui magama läksin, oli Palgi vastavas konditsioonis ja üsna sõjakas. Nimetas mind reeturiks, kuna olin lasnud Dorisel oma juukseid lõigata.
Öösel jõi Palgi nii valjult vett, et Riho põgenes Manni tuppa magama.


Pühapäev 13. august 2006 pühapäev

Hommikul alguseks üritas Palgi läbi viia uurimust, kes kellega saunas oli. Põgenesime Eeroga Tartu. Pärast töö lõppu sõitsin tagasi. Kõik olid kella 4 paiku meeleolus, nagu oleks alles/juba sinise esmaspäeva hommik. Välismaalased olid mingile Mooste tretile läinud. Palgi ja Tamm vahtisid külalistemaja ees. Uurisid minu käest Grisha saatuse kohta, kuna vanamees oli kadunud ja telkide juurest leiti mingi temaga seotud peapael. Seletasin, et mees tahtis nuga tuua ja nii see läks.
Impro prügikotiga
Luik tõi köögist prügikoti, mille nõustusin kaugemale prügikasti viima. Tegin liigutuse, nagu viskaksin seda kotti ja muidugi läks see katki ning prügi paiskus laiali. Nalja kui palju.
***
Õhtusöök oli nagu rohkem lõpupidu sampa ja kõnedega. Pärast seda läksin asju pakkima, sest Tamm tahtis Tallinna bussi peale jõuda. Pildistasin ja pakkisin näituse kokku. Sain just valmis, kui Mann Kinsiko tuli meid veenma, et me ei lahkuks, et me ikka "iidset tantsukunsti" harrastama tuleksime. Tamm andis kergesti järele ja ostsustas ära sõita varahommikul.
TANTS
Ja me tantsisime. Üldiselt õnnestus mul, Palgil ja ka Evelynil leiutada kümmekond uut tantsustiili. Evelyn leiutas naise jala alt läbi ronimise limbo ja karate (naine justkui lööb jalaga näkku ja mees peab kukkuma). Mina alustasin balletliku naise õhkutõstmise teemaga ja siis läksin millegipärast päris hoogu, tegin laamendustantsu, ülikiiret pensionäritantsu, tagumikulöögitantsu "Darius Kasparaitis", moshitantsu (ülikiire peaga vehkimine) kuni lõpuks muutusin ümbruskonnale üsna ohtlikuks. Väljamaa kunstnikud ja Margus Tamm jäid muidugi proffideks ja vaatasid eestlasi pealt nagu hulle kunagi. Ainult pikalt siin elanud Patrick harrastas oma naljakat hööritustantsu.
Pahur mökutamine
Mingil hetkel see lõbus möll katkestati. Ei mäletagi täpselt kas Grigori (kes oli siiski välja ilmunud) etenduse jaoks vm. Pikka aega ei toimunud midagi. Ainult lätlased ragistasid kusagil mõisa lähedal võsas. Tamm ja Palgi olid üsna vintis ja seetõttu üsna õelas meeleolus, kuid õnneks eelistasid rohkem üksteise seltskonda.
Grigori ju ei põle
Grigori perfonks siiski toimus. Mulle andis ta austavad tuletõrjujakohustused. Ise istus ta MoKSi lähedale kaevatud kolmandas augus, valge särk seljas (kui halad laiemaks ajas, siisk kordas sõna "seks"), ümbritsetuna küünaldest, juuksed lahti. Nõudes täielikku vaikust, lõõritas ta pikalt midagi, mis muutus meditatsioonijorinaks. Lõpuks ta andis märku ja väljamaa naiskunstnikud hakkasid ta juustesse punuma mingeid haljaid oksi, ise pühalike nägudega nagu oleksid vesta neitsid. Kui see tehtud, torkas GL oksad küünlasse aga nagu Tamm oli ennustanud, need ei läinud põlema. See ebaõnnestumine isehakanud pühakut ei heidutanud, ta võttis hoopis oma kummalise keelpilli ja hakkas selle saatel jorisema progeklassikat, näiteks King Crimsoni "Epitaphi".
Laibad helikumnstilisel liivarannal
Järsku olid kõik kadunud. Oli olnud kumu, et kultuurimajas on saun ja kõmpisin sinnapoole. Plääsi lähedal kuulsin juba väga tuttavat helikunstipininat. Hiilisin ligi. Pimedal plääsil kajas tüüpiline lõpmatu trummitaldrikutinin, rannaliival ja purdel vedelesid inimesed vaikselt nagu laibad. Ainult valge habeme tõttu äratuntav Lotman kössitas istudes. See oli veider elamus. Ja kui rahvas lõpuks püsti hakkas tõusma, oli see nagu mingist õudusfilmist.
Igatahes sain idee, et peaks tegema öiste perfomanc`ite festivali.
Muide -- kulta sauna uks oli lahti ja ahi köetud. Aga tühi.
Üldiselt peale seda midagi suurt lõbusat ei juhtunud. Tantsupidu oli üle viidud kooli saali aga see oli hõredast hõredam. Noortesektsioon oli DJ-deks. Püüdsin klaverit klimpsida aga kaan oli lukus, sõrmed veits mahtusid vahele. Saatsin Dorise tema majani, et ta saaks püksid seeliku vastu vahetada, tulime tagasi, rääkisime suitsemisest ja õudusfilmidest. Aga tuju oli vilets ja väsimus vaevas.
Vangerdus madratsitega.
Otsustasime Tammega magama kobida. Probleem -- Maia Möller oli minu mati omastanud ja keeldus vabastamast. Hiilisime Manni tühja tuppa, näppasime sealt Tamme jaoks Riho madratsi, lasime tule kustu ja jäime magamist teeseldes-oodatest magama. Alguses ilmus Riho aga võttis ainult mingi kotikese. Itsitasime pihku. Üsna pika aja pärast, kui Maia oli kuhugi välja läinud, ilmus uksele (tõenäoliselt) Mann, kes võttis minu ex-madratsi ja lohistas oma tuppa... Maia saabus, nägi tehtud kahju ja valjult ohkides õngitses välja oma kaasas olnud madratsi.


9 Comments:

Blogger Y galerii said...

Aaa, siiski tuli välja, et Maia oli leidnud kellegi teise kaasavõetud madratsi. Vabandust.

9:02 PM  
Blogger Maris Palgi said...

"Juba varem oli Tamm mulle teatanud, et Palgi on mu "Star Dollari" pudelikesele päkad silma ajanud."
- kuradi madu see Tamm on, äraandja, reetur! Ma räägin ka tema kohta igasugu asju! Vaat siis!

Palgi, intriigide ohver

4:44 PM  
Blogger Maris Palgi said...

VIGADE PARANDUS.

Sul, Kiis, on jälle kõik sassis:
"Öösel jõi Palgi nii valjult vett, et Riho põgenes Manni tuppa magama."

ÕIGE ON:
Öösel jõi Palgi nii valjult vett, et Riho avaldas valjult protesti ja järgmisel päeval Palgi igaks juhuks vabandas Riho ees".

20aastane Riho pole kunagi Manni(30?) tuppa põgenenud. Vaid, laupäeva õhtul vastu pühapäeva Palgi ja Tamm ise transportisid Riho madratsi Manni tuppa, et Riho saaks vaiksema toa.
Ja pühapäeva õhtul vastu esmaspäeva - Riho oli kui püünises loom ja ta ei saanudki kuhugi mujale minna, kui Manni tuppa.

4:52 PM  
Blogger Maris Palgi said...

VEEL:

Sama hästi võiks öelda, et küülik põgenes rebase urgu.

4:53 PM  
Blogger Maris Palgi said...

VEEL PARANDUSI:
"Meid pandi saali, nii et MOKSi juhtpaari lemmikud eespool ja vähem lemmikud tagapool. Palgi, mina ja Luik olime kõige viimases reas."

Kaie Luike polnud üldse saalis - tema oli üleval toas ja pikutas.
Issand Jumal Küll - vaat sellepärast ma ei usaldagi kirjutatud ajalugu.

MP

10:07 PM  
Blogger Y galerii said...

Vabandust mõningate universumi ja Maailma ajaloo seisukohalt väheoluliste vigade pärast. See on see tagantjärgi kirjutet ajalugu: vaid nädalake möödas, kui kohe individuaalsed nägemused tooni hakkavad andma. Mis veel aastakümnetest rääkida...

11:27 AM  
Anonymous Anonüümne said...

küülikul võib,kohati, olla vana rebase urus rohkem õnne kui murdjate huntide juures,kes näljasena oleksid nõus sööma kõike mis piiksub...

11:45 PM  
Anonymous Anonüümne said...

Haa, vana rebane ja jätab piiksuva küüliku murdmata? Aga kindlasti on väikese rebase poolt palju meeldivam ja vähemvalus murtud saada, kui suure hundi poolt. Näljase veel pealegi!

10:16 PM  
Anonymous Anonüümne said...

IRW, mis toredad meenutused!:D Inimesi on hästi kirjeldatud.:) Kas Laura Kõiv on siis kunsti rindel ka tegev? Pidasin teda siiamaani algajaks plakatikujundajaks.:-) OK, lähen nüüd oma blogi kirjutama.

7:34 PM  

Postita kommentaar

<< Home