LOLL 86 (mkiis)

Keskikka jõudva üksildase Margus Kiisi päevik. email: marguskiis@hotmail.com

kolmapäev, november 29, 2006

16 -- 22 oktoober 2006Enno Ootsingu, Kadri Mägi- marie Arusoo näituse avamine, Erkki ema surm, Concerto Grosso, Haisuvana on elus. Urve Saard surnud.

16 oktoober 2006 esmaspäev

Kadri Mägi ja Marie Arusoo ning Mehis Heinsaar tulid om näitust üles panema. Lisaks Mägi ühe graafikateose hulgikoopiate olid Arusoo kohale vedanud hunniku valgeid maale, millel olid kuulsate Eesti kunstnike nimed ning laua, tooli ja juhtmeta arvutikuvari. Lampidele pandi punased ja rohelised kiled ette. Et oleks nagu kunstipood. Nad askeldasid lõbusalt ja huvitusid, kas vana peer Ootsing nende näituse peale solvub.

17 oktoober 2006 teisipäev

Tuli Enno Ootsing. Ta installeeris kõik ise ("Olen kümneid näitusi ise üles pannud"), vahepeal rääkisime tema karjäärist ENSV Kunstnike Liidus. Ta oli Kunstihoone galerist.

Päeval kohtun tänaval Erkki Hüvaga, kellel on silmad vees ja jahub midagi veemõõtjatest ja sellest, et ta nutab õnnest.

Õhtul oli võimas ühisavamine. Mägi-Arusoo kutsel oli avamisele tulnud kari noori, kes täitsid galerii heleda sädinaga. Prominentsematest olid kohal Anne Parmasto, Mehis Heinsaar, Marko Kompus, JJ Klaus, Priit Petrov, Sütevaka, Valdo Valper, Ann Ints, Ivaylo Zladkov jt. Heinsaar mängis minu klahvkal abstraktseid mutsreid. Kompus noris Kadri Mägiga mingit tüli mingite üürivõlgade pärast ning lõpuks püüdis tõestada, et õnn petub rahas.
Ootsing ja Vahersalu
Parmasto, Heinsaar, JJ Klaus ja Priit Petrov


Keskel Andres Sütevaka
Ivaylo Zladkov. Arusoo ja Kompus
Kadri Mägi ja Maria Arusoo.

Kui kõik läbi sai, andis Ootsing mulle väikese kunstiajaloolise intervjuu otse kaamerasse.

18. oktoober 2006 kolmapäev
Hommikul käis Milius ja tahtis kohe midagi Mägilt ja Ootsingult oma kogusse. Helistas kohe Mägile. Tõsi, Mägi lubas näituse lõpus oma graafikat kõigile jagada oksjonil, kus pidi maha müüdama Arusoo maalid.

Päeva jooksul käisid gränd õuldid Silvia Liiva ja Evi Tihemets.

Õhtul tuleb JJ Klaus ja teatab, et Erkki legendaarne füürer ema (kes mitu viimast aastat oli parkonsoniga, mida ta ravimast keeldus, voodis) on surnud. Varsti saabub ka Hüva, kes on üllatavalt asjalik. Räägib, et leidis ema tooli peal otseti. Kutsus kiirabi. kiirabi tunnistas Leili kohe surnuks. Tõendil oli põhjusena kirjas "ajusurm". Erkki olevat üritanud peale meditsiini lahkumist emale veel kunstlikku hingamist teha (kuigi pr. Hüva oli selleks ajaks juba mitu tundi surnud) ja "korraks tundus, et ärkab."

Kutsusin Erkki enda koju. Lagle oli väga mõistev. Varsti tulid sinna ka Lauri Sommer ja Liis Keerberg. Erkki ei tundunud väga endast väljas olevat. Üritasime lohutada ja rääkisime perspektiividest. Erkki helistas sugulastele. Need justkui puikelsid alguses aga lubasid siiski appi tulla.
Lõpuks läks Erkki siiski koju.


19. oktoober 2006 neljapäev
Barthol Lo Mejor ja Aleksander Rohtmets käisid uudistamas-targutamas.
Panime Martiniga tema filmi "Concerto Grosso" (dokfilm orelikunstnik Toomas Löögimäest) kaadritele kohanimed peale: Stockholm, Berliin, Brüssel, Tokio.

21. oktoober 2006 laupäev

Üle hulga aja ilmus välja vana balletiartist Vilippo-Lipp (Maris nimetab Haisuvanaks). Ma pidasin teda juba surnuks. Ta ütleski: "Kui ma järgmine kord pikalt ära olen, siis teadke, et olen läinud." Jee muidugi.

22. oktoober 2006 pühapäev
Oma kodus sureb tõenäoliselt insulti Urve Saard -- üks mu omapärasemaid modelle ja hea tuttav Raadi päevadelt. Heasüdamlik, kuid õnnetu naine. Aga ma ei tea veel seda.