LOLL 86 (mkiis)

Keskikka jõudva üksildase Margus Kiisi päevik. email: marguskiis@hotmail.com

esmaspäev, november 12, 2007

5 -- 11 november 2007 kooli ei taha last sisse lasta, veiniori Sütekas & co, minu esimene telereklaam, mehed mammamias, Sobe, Kompus





5. november 2007 esmaspäev
Läksime Leoniga Tartu Kunstigümnaasiumi, et teda sinna sisse kirjutada. Kohe alguses tundis sekretär ta ära, kuigi Leon oli seal õppinud 5 aastat tagasi 1. klassis. Õppealajuhataja oli algul väga lahke aga kui sai teada, et Leon on olnud koduõppel ja kavatseb varsti hoopis teise linna otsa elama asuda, siis hakati kähku juttu veeretama, et järsku pole me asja "läbi mõelnud" ja kas me ikka Raatuse kooli... Direktor ümatas oma kabinetist: "Selliste jaoks on Masingu kool". See veenmine, et ma oma poja nende koolist koristaks hakkas väga pealetükkivaks muutuma, nii et ma pidin lõpuks jämeda häälega rõhutama, et poiss jääb just Kunstigümnaasiumi. Aga "mulle tundub, et te ikka pole asja korralikult läbi mõelnud..."

7. november 2007 kolmapäev
JJ Klaus helistas ja palus mul kindlasti õhtuks Genialistide klubisse Andres Sütevaka ja Toomas Griini filmiõhtule minna, tema olevat Tallinnas Lynchi loengus ja ei saavat muidugi tulla. Sõitsin projektoriga jm-ga 19.30 kohale. Projektor oli GenKlubi tegelikult juba olemas. Peaaegu keset saali vedeles nahkdiivanil Sütevaka, tema ees kilekotistatud prügikast, et liiga palju oma veine degusteerinud Sütekas põrandat ei reostaks. Prillidega Bryan ferrit meenutav Toomas Griin oli ka asjatamas. Ütlesin, et ta peaks päris profiks hakkama, kuna tema filmid on teostuselt paljudest, eriti "Eesti lugude" sarja omadest (mis on sellel hooajal ikka väga sitad, ma pean ütlema , laisalt ja ülejala kokku punnitud) kõvasti paremad. Piletiletis jagati tasuta Süteka tehtud veini aga rahvast oli sellest hoolimata napilt. Tegin siis sissejuhatuse (videos olen ilma peata, minu kõrval vedeleb muidugi Sütekas.



Griinil on on ikka hea silm tema filmides on lahedad dialoogid, mida ajavad tartu jobud ja vaimud. Osa filme on tal muidugi sürreaalsed ja jaburad, näiteks üks, milles oli veerand Led Zeppelini "Song Remains The Same" juppe ja ülejäänud suht seosetu Griini omalooming.

Vahepeal kobis kohale Matti Milius oma (ex?)naise(?) Ingaga. Hiljem Milius kadus aga Inga jäi kohale. Nii ta seal baarileti heietas, kuidas ta 90-ndate alguses ennast skulptorina Rootsis rikkaks töötas ja siis Eestis seda raha kulutama hakkas. Näiteks andis välja Sass Mülleri esimese plaadi (selle kurikuulsa, kus paljas Sass koos ühe naisega peal). Siis veel ROSTA Akende CD ja tahtis oma suure lemmiku Siisri Sisaski oma aga muusikud kukkusid Suure Trummi Stuudios jokutama ja siis Inga ütles STOP. Ja raha oligi otsas.

Vestlesin Ivar Põlluga muusikast jm. (ilmnes, et ta ei tea Roxy Musicust suurt midagi, kuigi ma olin kogu aeg pidanud tema kergelt iroonilisseksistlikke tekste ja Genialistide eklektilist art-rocki RM-st mõjutatuks) ja tuli täiesti juhuslikult välja talle on ETVs pakutud teha saatesarja Eesti rocki ajaloost. Mul pidi suu lahti jäämagi. Mul oli aastaid olnud idee teha vastav dokumetaal ja nüüd out of the blue... hakkasime kohe suuri plaane tegema. Peale kuulasime Queeni "Hot Space`i" (milles ei teadnud Hendrik Luuk mitte midagi) ja Jaak Joala surematuid hitte. Pärast viskasin Põllu autoga tema Supilinna koju.

8. november 2007 neljapäev
Helistasin
kogu päeva Mari Laanistele



ja Laurisaarele, sest viimasel oli idee, et kunsti ääremaade loengust rääkivale Kultuurikaja jupile peaks lisama intervjuu Laanistega. Kuna Laaniste on Tallinnas, pidi seda tegema raadiokanalite kaudu. Vaba kanali lahtioleku ajad muutusid aga pidevalt ja Laaniste polnud nõus hommikul kaasa lööma. Kanal oli lõpuks vaba reede hommikul kella 10-ks aga mari ütles unise häälega kindla ei. Nii tegin intervjuu loengusarja korraldaja Liisa Kaljulaga,

Maarin Ektermanni foto

mis tuli päris kenasti välja aga ei mahtunud selle nädala saatesse.

Kalev Kudu palus mind tegema Üliõpilasteatri uuele etendusele "Ninasarvik" telerreklaami. Seega esimene telereklaam minu elus. Kobisin oma kaamera ja statiiviga Pepleri Riia nurgal asuvasse puust kultuurimajja kohale. Ma oli hääli täis. Ühes ruumis tegid Vallo Toomla

ja Madis Kubu


mingit imelikku kahemehebändi -- Kubu plõnnis bassi ja Toomla luges Arvi Siigi luulet. ETV režissöör ja Toomla tüdruksõber Salme-Riine Uibo

vaatas pealt. Laenasin neile ühe oma kaamera ja statiivi (nad tahtsid Ervini üritusel oma interaktiivset filmi esitada) ning läksin teisele korrusele. Ühes väikeses ruumis tegi Ülõpilasteater proovi. Kudul oli kaval süsteem: peaosi mängisid vanad ässad Indrek Tulp ja Peeter Piiri, statistideks olid noored algajad.







Kudul oli reklaamiklipiks oma stsenaarium , näitlejad pidi kordamööda kaamerasse karjuma "OOOOOHHHHH NINASARVIK " nii nad seal ooooohtasid ja ninasarviktasid, mina õpetasin kuidas peab ja muudkui filmisin.

Egle oli tulnud üle hulga aja linna oma tuttavaid Moka kohvikus vaatama ja läksin temaga kolmandat korda kokku saama. On ikka hämmastav, et inimene, kellega on raske, kohati isegi võimatu kaudsel teel suhelda, on otse rääkides nii võluv vestluskaaslane. Võib-olla on asi silmades, sest Egle omad on piltlikult öeldes lausa tapvad. Ega ilmaasjata pole tema kaelas Medusa märk.

Igatahes sain jälle huvitavaid asju teada. Et Latoya ongi ta õige nimi ja Egle vaid pseudonüüm (!). Ning et kunagi käis ta Mamma Mia saates. Ta oli veendunud, et peale seda hakati transseksuaalidele rohkem tähelepanu juhtima.

Kui mainisin, et olen ka Mamma Mia saates esinenud, siis ta vist hästi ei uskunud.
Fototõestus: "Vändagängster", "see roosade prillidega", "olen tõutäkk, igas linnas on mul näkk (või paar)" Mamma Mias jaanuar 2004 (tegelikult salvestus novembris 2003)

9. november 2007
Tihe videopäev. Avastasin reklaamiklippi monteerima asudes, et vana kaamera ei kontakteeru arvutiga, nii pidin uuema kaamera Toomla käes tagasi laenama. Vallo ja Salme-Riine tulidki külla. Tõmbasin oma video arvutisse, tegin neile "Sortside" DVD, nemad imetlesid Piretit. Rääkisime om afilmielamustest. Toomla teatas, et "Georg" on igavene jama ja Matvere mängis nagu Terminaatorit. Salme nii radikaalne polnud.
Kui nad lahkusid, monteerisin reklaamklippi. See sai üllatavalt kiiresti valmis.




Aga probleem tekkis, kuna ma polnud kunagi videosid ETV serverisse laadinud. Helistasin sealsele kontaktisikule, teates see tigedalt, et tema ei oska juhendada ja helistagu ma esmpaspäeval. Lisaks tuli välja, et max pikkus võib olla 20 sekki mitte 35 nagu Kudu kirjutas, seega pidn klipi lühemaks lõikama. Tulemus siin.




Kudu kaudu sain siiski teadjama mehega ühendusse ja mul õnnestus klipp üles laadida.

Meelis Leis oli mind kutsunud Kaubamajja Sobe uut videot appi filmima. Kohale läskin,siis seal oli punt glamuurseid tibisid ja kutte ning Marti Zombik Savi/ Asko-Rome Altsoo, keda ma polnud oh oh, no vist X -setmed kuud näinud. Altsoo oli täitsa ilusa soengu ja enesekindel nagu alati. Ütles, et on andnud Sihtasutusse taotluse sisse proff filmi tegemiseks. Et saada 1, 5 milli täispika tegemiseks.
kaubamajas oli mingi ostuöö ja video tegemiseni läks aega. Lõpuks siiski oli lava püsti. Fono mängiti kiirendatult, et ümbritsev paistaks pärast montaazhi aeglasem. Filmisime siis kolme kaameraga. Fono mängiti vähemalt 10 korda aga filmimine oli väga naljakas, kuna alati kui olin rakursi paika saanud, kihutas pidevalt ringi siiberdav Zombik oma kaameraga mulle kaadrisse. Lõpuks filmisingi teda.
Kui video filmitud, filmisn ka natuke Sobet. Arutasime, Zombikuga, misk see bänd näib nii gei.



11. november 2007 pühapäev Käisime Laglega tema ema pool Kallaste lähedal. Suht uimane käik aga süüa sai. Viisin autoga Lagle ema Tiia kuuri ehitavat Aini tema koju viimas. 15 kilomeetrit ekslesime keset kõige uskumatumat kolgast (pimedas). hea et Lagle vend Marius kaasas oli, muidu poleks osanud tagasi tulla. Sattusime kogemata Pala lähedale, mis on muidugi ajalukku läinud oma koolibussiõnnetusega 1996 sügisel, kus rekka riivas külje pealt koolibussi, tappes 8 last. Hiljem küsisin laglelt, et kas tema tuttavaid ka see puudutas ja tuli välja, et näiteks ühel ta klassikaaslasel sai kaks õde seal surma.
Muideks, sarnaseid õnnetusi on juhtunud Eesti varemgi. 70-ndatel riivas üks treiler vastutulnud bussi ja kümmekond noort korvpallurit rebiti tükkideks.

Kui olime Tartus tagasi, sõitsin Marko Kompuse teoseid lasteka galeriisse ära tooma. Kompus pesitses oma laste ema pool Kastani tänava Võru mnt poolses osas puukas. Ta laadis auto peale hiiglasliku kuhja assamblaaže. On ikka produktiivne, põrglane!
Lasteka galeriis kirjutasime pressikat. Kompus dikteeris:

"Erakpoeet ja maalikunstnik Marko Kompus on leidnud sõna, pintsli ja värvirulli kõrvale uue kallima – klambripüstoli. Samas pole ta unustanud vanu armsamaid. Viibimine Tallinnas Kalamajas on mõjunud ta tervisele hästi. Ettevalmistused maratoniks läbi Eesti kultuurielu on käimas uue hooga. Müts lubas Kompuse ära süüa, kui ta pole 10 aasta pärast lisaks Kirjanike Liidule ka Kunstnike Liidus maalikunstnike mõnusal diivanil."


8 Comments:

Blogger triibo said...

peale mõlema reklaami äravaatamist ma ei tea kummalisemat sõna eesti keeles kui "ninasarvik". vanasti ma arvasin, et "vimpel" on ka päris kummaline. või noh, arvan tegelikult siiamaani. aa, muide, isapuhkuse kohta on sul päris tihe graafik.

3:44 PM  
Blogger Irja said...

Tere, Margus. Siin mina, Irja. Kirjutan sulle esimest korda. Ja pane nüüd hoolikalt tähele. Kui sa Inno laimamist ära ei lõpeta, siis MA kaeban su kohtusse (just, just, MINA, mitte Inno) ja nõuan laimu eest sellise raha, mida sa maksad elu lõpuni.
Alguses oli naljakas, nüüd ajab vihale. Siis mind, Irjat. Palkan kasvõi mitu eesti kõige paremat advokaati, sest raha mul on, ja oi mis lahinguid me siis kohtusaalis pidama hakkame. Et sa siis tead.

3:48 AM  
Blogger Morgie said...

tere irja. kuskohas margus küll innot laimab? mind ka täitsa huvitab

3:31 PM  
Anonymous Anonüümne said...

Ja nagunii tuleb lõpuks tõde päevavalgele - mitte P.V ei maganud I.T-ga, vaid hoopistükkis Sina või siis vähemalt Sinu astroloogiline kaksik. Lisaks oled sa naguniigi põhjustanud tsunami Taivanis, maavärina Gruusias ja see ilge lörtsine ilm õues on ka sinu sepitsetud. Mõtle, kui põnev saab elu olema siis, kui kogu maailma elanikkond sind oma hädade põhjustajana kohtusse kaebab.
Tervitades Kudzu

12:50 AM  
Blogger Morgie said...

a tegelt mina olen daki ja margus on epp petrone ja minu kass on zorro muide.
täiega

6:17 PM  
Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures minuteada saab teise inimese eest kedagi kohtusse kaevata kahel juhul - tegu on alaealisega ja tegu on piiratud teovõimega isikuga (kohus on otsustanud, et kodanik ei saa kestvalt aru oma tegude tagajärgedest ja on ohtlik endale ja/või teistele). Niipalju siis ähvardustest.
Ikka Kudzu

10:54 PM  
Anonymous Anonüümne said...

Kas sa, Kiis, saad ikka LaToyaga tasuta suheldud või pead ka sajalisi luhvtitama?

http://www.sexinestonia.com/index.php?id=user&user=7900

9:37 AM  
Anonymous Anonüümne said...

Maksan kõneaja järgi minutitaksi järgi ülekandega loomulikult

10:00 AM  

Postita kommentaar

<< Home