LOLL 86 (mkiis)

Keskikka jõudva üksildase Margus Kiisi päevik. email: marguskiis@hotmail.com

esmaspäev, oktoober 22, 2007

15 oktoober -- 21.oktoober tammitu kaunid kunstid ja kõlblus koledad soomlased, parimAlan Proosa, ambientpiin, stripibaar, faking 30 sekundit

15. oktoober esmaspäev
Avasime Lastekunstikooli vilistlaste näituse "Tammitu". Kohal oli parv lapsi, kelle vahel turritasid veidi pikemad täiskasvanud, kelle seas ka mõned autorid (Moss, Tõnis Kriisa). Lea Malin üritas seletada, kes on kes ja kuhu jõudnud. Hiljem jõudis Fideelia, kes ka pildistas hoolega. Pärast jõime limonaadi ja sõime õunu ning küpsiseid.

Tegova, mina, hando tamm (fideelia foto)

Aga ei saanudki kaua mugida, kuna pidi kiirustama üritusele, mille pressiteade oli selline:
Diskussioonikohvik "KKK ehk Kaunid kunstid ja kõlblus"
Tegemist on Eesti Evangeelsete Üliõpilaste Ühenduse poolt regulaarselt korraldatava aruteluõhtuga, milles kaks külalist lahkavad õhtujuhtide ja kokkutulnud osalejatega õhtu teemat, milleks seekord on KKK ehk \"Kaunid kunstid ja kõlblus\". Intrigeerivat teemat kunstimaailma ja kõlbluse suhetest ja piiridest on kutsutud lahkama: Meego Remmel: Hinnatud lektor ja õppejõud erinevates õppeasutustes nii Eestis kui välismaal. 1995. aastal Magister of arts kraad Cincinnati Bible Seminary, 2000. aastal Master of Divinity kraad TSM Institute for Biblical studies. Alates 2002. aastast jätkab teoloogiaõpinguid Wales\'i ülikooli doktoriõppes. Teadustöö põhisuundadeks on bioeetika, postmodernne filosoofia ja eetika ning vooruseetika anabaptistlikus traditsioonis. Eesti Geenivaramu eetikakomitee liige ja Eesti Evangeelse Alliansi (EEA) president. Hetkel töötab Tartu Salemi baptistikoguduse pastorina. Margus Kiis: Eesti kultuurikriitik ja ajaloolane (järgnes mu lühiCV, mis on Vikipeedias).

Üritusele oli mind kutsunud onupoeg Rivo Rajandu. Üritus toimus äärmiselt salapärsases kohas, lausa stirlitzlikus konspiratiivkorteris: Roosi tänava alguses vägagi silmapaistmatus eramajas, mis olevat ühe Tartu babtistikoguduse peakorter. Veel enam, mind suunati keldrisse, kus ühes pikas kitsas toas oli pika laua taha kogunenud küünlavalgele umbes tosin põnevil noort. Mind pandi kohe laua otsa ja minu kõrvale teenekas Meego Remmel.


Nii et kahemehe diskussioon. Meile anti suuresti vabad sõnad ja kumbki polnud just suu peale kukkunud. Siiski me lähtusime natuke erinevatest teesidest: Meego defineeris kunsti 19. sajandi moodi kui sotsiaalselt üllast väljendit, mina postdadaistlikult kui kõike, mida keegi nimetab kunstiks. Meego ka arvas, et ilu on universaalne ja ühtne. Mina panin rõhu ideele, et kunsti eest vastutab suuresti ka vaataja ning vaataja on praktiliselt kaasautor. Samas ka et kunst peaks olema nii vaba ja sõltumatu (kuna temast tegelikult midagi ei sõltu). Võtsin sõna kunsti formaliseerumise, tarbimismentaliteedi ja perversseerumise vastu. Samuti arvasin, et Taani muhamedikarikatuurid olid autori poolt legaalne sigadus, mis jääb oma ebaeetilisuses tema südametunnistusele (samas jälle ei saa ka eitada vastuvõtja vastutust). Meego oli väga osav vaidleja ning vahel vilksatas demagoogiatki (näiteks kui pidas ebaeetiliseks kurjade inimeste kasutamist modellidena kujutamaks üllaid inimesi). Jutt läks vahepeal ka filmile "Kristuse kannatused", mida pidasin formaalseks ja tuimaks, kuigi naismoderaator vaidles vastu.
Lõpus publiku küsimustes üllatas mind ühe naise veendumus, et abstraktne kunst on kole. Sain ka Meegolt teada, et Pauluse arvates peaks Jeesuse sõnum olema skandalos.
Peale päris pikaks veninud diskussiooni rääkisin ka Rivoga, kes kaebas, et kristlik, ka babtistlik maailm on alla käinud, lasknud röövlid (rahainimesed enda sekka) ja muutunud hämmastavalt loiuks. Olin temaga täielikult nõus. Olin samas veendunud juba aastaid.

17. oktoober 2007 kolmapäev
Tihe muusikapäev, sest kavas külastada (ja filmida) kahte erinevat kontserti. Janno Zõbin
oli mind kutsunud vaatama oma organiseeritud üritust Bluusi-luu Ateena Keskuses.

Bluusi-Luu

kes: ANS ANDUR (Paide)
COSMO JONES BEAT MACHINE (Soome, Varpaisjärvi)
Tõele Näkku Vaadates Võib Näha Ükskõik Mida (Tallinn, psühhedeelia)

ja kavatsesin filmida Genialistide Klubis

K17.10.2007 / 22.00 / 75.- / 50.-
Ülemaja reggaepidu:
SÜGISCLASH
Saalis reggae ja dancehall, jungle.
Live: MAIKAMEIKERS
DJ: Smaddy, Don Erikson, Kashel + maestro Sharapov
+ visuaalid.
Keldris dub ja dubstep. DJ Kashel, Raadž, Kilgas
+ visuaalid


Mõlema ürituse ajakavad kujunesid nii, et sain käia mõlemal. Algul Bluusi-Luul, mida orgunnis alati üliflegmaatiline Zõbin. Tõele Näkku Vaadates Võib Näha Ükskõik Mida oli selline veidi kohmakas Tallinna protoproge grupeering, segades ka rocki ja jatsu. Üldiselt selline Tallinna fusioni liin, mida iseloomustab rohkem jatsu ja vähem rocki ning kraut-rockilikku motoorset uhamist, mis on Tartu omadele omane.
Vaheajal rääksin Kunstimuuseumi Liisa ja Honey Poweri Inga Nõlvakuga. Viimane oli väga daam oma kostüümi ja veinipokaaliga, samas kui kõrval istuv bändikaaslane Kikas oma nokatsi ja vist dressidega oli stiilselt prole. Kiitsin HP plaati ja Inga rääkis nende tuurist Baltikumist ning Läti-Leedu nn. alternatiivbändidest,kes teevad Kinksi kavereid.
OSMO JONES BEAT MACHINE oli tüüpiline kole Soome nn. avangardrockibänd vuntside ja saksiga. Aeg oli liikuda Genialistide klubisse, kus seintele olid projitseeritud psühhedeelsed slaidid ja DJd lasid tüütut regget. Aga lõpuks pika palumse peale tuli siiski peale Maikameikers feat. Alan Proosa ja see oli VÕIMAS. Proosa on hetkel Tartu kui mitte Eesti parim frontman, eriti oma kehakeele poolest. Ja ka ülejäänud Maikameikers oli tasemel.
Vaimustust ja minu filmimist rikkus aga üks habemik purjus tüüp, kes tuli mind seti lõpu poole segama ja kabistama. Pidin ta eest minema kõndima, kuna täis tüüpidega vaielda pole mõtet. Hiljem ta üritas teisigi kabistada. Kuidagi sain filmimise lõpetatud.
Pärast läksin veel Ateenasse aga seal oli üritus lõppenud ja Zõbin liikus sommidega noortekeskusesse Koht ööbima. Läksin koju ööbima.

18. oktoober 2007
Päeval käis jälle Martiini, kellega monteerisine lõpuni järjekordse zen filmi, mis baseerus tema 2000 aastal Tabiveres filmitud materjalil. Üldiselt oli õhkkond natuke närviline.

Õhtul oli siis järjekordne üritus Gen-klubis, seekord ambient. Ruum oli pime, ainult mõned psühh-slaidid. Akende all reas istusid ambiendi-tüübid ja põrnitsesid oma läpakaid. Martiini analoogstaff (makid, vana pult, pedaalid) olid ühe laua peal aga teda ennast alguses polnud näha. Ruumi keskel vedelesid tundmatud tüübid patjade peal.
All näidati filme. Panin vahepeal ka Martiini seti sinna repeatima.
MOKSist oli pea kogu kamp kohal aga John oli ainuke, kes mulle tere ütles. Tegelt Thetlof ka.
MOKS oligi peamine esineja. John lasi alguses oma klassikalist MMMMMMMMMMMM-värki, siis pinistasid koos Grisha Lotmaniga primitiivseid pille, siis Thetlof lasi rorr-rorr-rorr ja tüübid põristasid strobovalgel torudesse (feat. Anna Hints).
Martiini set oli looduhäältekesksem, kuid tema analoogtehnika sättimine oli nii huvitav, et MOKSi resident vaatas seda andunult üle õla.
All käisid ka Martiini filmid. Neli moort vaatasid ka "Vannitoa ukse" niheledes lõpuni :PPP
Baaris oli Katrin ruus , kellega kaebasime üksteisele, et sügis on kurb. Mulle tundub, et olen 90-aastane ja kõik sõbrad on ümbert ära surnud. Hiljem lisandus üllatuslikult Andrus Kivirähk, kellele rääkisin, et olin eelmisel päeval piilunud uksest sisse Zavoodi kõrval uude pisikesse stripibaari Excellent. Piilusin jah sisse. Pisikeses suitsuses ruumis lösutasid lipsustatud tüübid. Nende keskel seisis liikumatult blond õbluke neiu, täiesti alasti. Aga ma ei saanu seda pikalt nautida, kuna lähenes kole turvamees ja otsustasin seekord lahkuda.
Igatahes Kivirähkida lõõpisime selle kogemuse kallal. Varem pidi palja naise nägemiseks minema avalikku krokiitundu aga nüüd ei pea enam joonistama.

21. oktoober 2007 pühapäev
Pidime Lagle ja lastega minema keskpäevaks Püssirohukeldrisse lagle onutütre 3-aastase poja sünnipäevale. Enne käisin turult läbi, sest mu prillid olid öösel ühe teatava tegevuse möllus katki läinud. Nüüd ostsin kuldsete raamidega miinus1 prillid. Kui need harjuvad mulle aja jooksul parajaks, siis võin isegi prillidest loobuda. Nimelt on mul selline meetod lühineägelikkuse raviks.
Pidu püssikas oli nagu pidu püssikas ikka -- palju rahvast, mitte eriti mõnus. Kui suured hakkasid oma äriasju arutama, kobisid lavale mingid naisklounid vmisnad olid ja hakkasid lastega pulmamänge tegema. Tahtsid teha ka karaoket aga nende maisn läks p..sse. TT üritas ka mikrofonisse laulda aga mikker oli millegipärast tol hetkel väljalülitet.

Jõudsin F1- e grand finale ultimot Brasiilias vaatama hetkeks, kui sain teada , et Hamiltoni auto on jamanud müstilised 30 -sekundit ja tema nii kindlana tundunud rookie-tiitel kadunud. Faking 30-sekundit!

1 Comments:

Anonymous Anonüümne said...

Hello! Sorry for English, but I don't know Estonian :)
For a long time I search e-mail of Alan Proos. Can you help me?
With great hope.

Привет! давно и безуспешно после чудесного концерта Maikameikers я ищу емейл Алана Прооса. Можете мне помочь? Жду с надеждой!

my e-mail is yunis@land.ru
please, write.

Sam.

8:49 PM  

Postita kommentaar

<< Home