LOLL 86 (mkiis)

Keskikka jõudva üksildase Margus Kiisi päevik. email: marguskiis@hotmail.com

esmaspäev, oktoober 15, 2007

8-14 okt 07 Kultuurikaja reporter, tundmatu raadio. Opium Flirt, Eglega taas, Talin, endine BDG mees, Eglel külas, salapärane Shine On, zeniidid, HUH

8. oktoober esmaspäev
Päeval helistab mulle Riho Laurisaar ja kutsub mind Vikerraadio "Kultuurikajale" kaastööd tegema. Nõustun kohe.

9. oktoober 2007 teisipäev
Olen järele mõelnud ja otsustan teha esimese lõigu Hea Uus Heli Tartu kontserdist Ateena keskuses. Idee on isegi kohapeal intervjuusid teha aga Laurisaar soovitab lihtsalt kedagi stuudios intervjueerida. Kuna Opium Flirt





esitleb seal oma kogumikku, siis püüan duot kätte saada. Tartus on vaid Erkki Hõbe, kes ei saa üldse pihta, et mis kultuurikaja, mis raadio jne. Kuna Hõbe peab kolmapäeval kell 17 tööl olema, siis lepime lindistuse kokku kella 16-ks, kuigi mul endal läheb väga tihedaks.

Erkki Hõbe vasakul.

10. oktoober 2007 kolmapäev

Võtan julguse kokku ja helistan Latoyale elik Eglele. Kui hakkan esitama oma alaväärskuskompleksaariat "mõtlesin et ei tüüüüüüüta sind rohkem", kostub torust tore madalalt kõrgemaks minev "mida-mida-mida???". Lepime kokku, et kohtume neljapäeval, kui olen Tallinnast tagasi ja Eglel "küünlavalgusaeg" läbi.
Kui lapsed Lagle hoolde saadud, kihutan autoga Pauluse kiriku vastas olevasse Eesti raadio stuudiosse. Sõidu ajal helistas Hõbe. Palun kannatada. Kui olen kohal , pole trummimeest kusagil. Alles kõva helistamise ja kätega vehkimise peale jookseb kohale võhmal oopiumflirt.
Intervjuu läheb kenasti, Erkki räägib aeglaselt raiuva häälega ja kätega vehkides kuid mõistlikku teksti. Lindistuse lõppu esitab ta kahtlase süüdistuse, et ma olevat teda Ervin Trofimoviga sassi ajanud.

Saade "Kultuurikaja (13 oktoober 2007" SIIN

Peale lindistus satun Pauluse kiriku raamatu- ja meenepoodi. Ausalt öeldes soovitan seda kõigile, kes otsivad nii laialdast eestikeelse usukirjanduse valikut, kui ka ilusaid ehteid mõistliku hinna eest. Ostan Laglele värvilisi puust palvehelme koost puust ristiga, et sellega veidi tema sõbrannasid-maausulisi õrritada. Tõsi, mulle rist sümbolina ei meeldi. Piinariist üllaste ideedega usu märk -- tegelikult nõme. Ma ei kanna ise mingeid sümboleid.

Lähen veel Tartu Kunstnike Majja Elkeni kureeritud Maaliosakonna näitust vaatama. Seal pole väga palju üllatavat peale rauno T Mossi uus jaapani popkultuuri käsitlev stiil


ja kuhugikadunud Kaarel Vulla rullnokapildid.


All fuajees põrkun pizzakohvikust välja tormava Alan Pro(o)saga. Juhin jutu transseksuaalide teema peale ja tulebki välja, et Alan tunneb "2-meetrist" Eglet väga hästi. Tundub, et ka Pro0sa on Eglesse armunud olnud ja usub kõiki Latoya-legende.

Alan Proosa

11. oktoober 2007 neljapäev
Sõidan
kella 6 ringis hommikul bussiga Tallinna (magan tagaistmel), et Tartu Lastekunstikooli juubelinäituse jaoks Tallinna vilistlastelt suurt kunsti kokku koguda. Jõuan kesklinna Pikale tänavale nati peale 9-t ja näen valget Ford Transiti kaubikut munakividel ukerdamas. Näen et juht helistab, mul mobla heliseb, hüppan siis lihtsalt liikuri peale.
Juht Kaupo Järve on tore minuvanune mees, kes sõites räägib põnevaid lugusid oma kunagisest karjäärist BDG filmilevitajana. Näiteks kuidas pidi päevas mitu filmi suurel ekraanil ära vaatam ning kuidas videolevitajad üksteisega kemplesid, Prisma riiulitel üksteise kassette ümber paigutades. Kunstnikud on ka hämmastava hoolsusega omiku vara väljas, et omi töid ää anda. "Kahjuks" on tööd suhteliselt väikesed, nii et kaubiku seina veerde koguneb natuke.

Kui olin Tartus kauba maha laadinud, suundusin Eglet vaatama. Egle ei ela minust teab mis kaugel, 15 minutit jalgsikõndi. Elab vanas paneelikas, mis sügisilmas mõjub rusutuna. Jagab kahetoalist, üllatavalt spartalikku korterit ühe lapsepõlvesõbrannaga, kes on kella 5-ni tööl.
Egle oma kodukleidis mõjus tõesti 2-meetri pikkusena (tunduvalt suurem kui bussis). Ajasime köögis juttu ja meie ümber hiilis volask kastreerimata kõuts.
'"Kas valmistud vanatüdrukupõlveks?", küsin õelalt.
"Sa ei kujuta ette, kui palju meil kaktuseid on!" naerab Egle.
Eglel oli ees suur suitsupakk ja lausa hiiglaslik kohvitass. Ta julgustas mind küsima (transseksuaalsuse kohta) kõike , mis vaja aga millegipärast pole mul tahtmist kliiniliseks minna.
Kell 17. 30 saabus Egle korterikaaslane, väikest kasvu blondi peaga umb 25 -- 30 aastane naine. Ta heitis üle köögiukse mulle pahura pilgu ja kadus magamistuppa. Asutasin end minema. Enne seda küsis Egle, kas ma saaksin talle hankida Pink Floydi "Shine On Crazy Diamondi" mp3-e . Olin üllatunud, sest nonstopina oli seni käinud 90-ndate disko.

egle

12. oktoober 2007 reede
Kogu päeva
kestab jälk torm, kuid mina seda ei taju, sest istun mõlema lapsega kodusoojuses. Lagle saabub hiljem ja pääsen õhtul TÜ raamatukokku "Diamondit" hankima. Raamatukogus valisteb ideaalne pinkflydilik maailma -- modernistlik ehitis, pikad koridorid ja väga vähe inimesi varjudena liikumas. Helistan Eglele, kes on Tallinnas ja vaatab seal kellegiga "dokumentaali maailma paksemast poisist". Proovin teada saada, miks tal "Shina On-i" vaja on aga talle väga omases stiilis vastab Egle "no on vaja."

13.oktoober 2007 laupäev
Lihtsalt
tihe päev. Hommikul torman Lastekakunstikooli, et õpetada plikse Zeniidiga pildistama. Pärast lähme maja peale pildistama, mis on kaootiline aga päris lõbus.
Kell 15 torman Jaokobi mäele, kus Epp Pilv ja Kalju Kütt juba ees. Igasugu träni ka. Küll manööverdame.
HUH-festivalil Ateena kinos kohtan mõõdukalt nii omasid jopesid (Berk Vaher, Alan Proosa, Andres Johandi, Andres Lõo, Helen Vinogradov jt.) kui ka võõraid trendipeere. Ronida tuleb kolme korruse (kinosaal, kohvik ja mustkast) vahel. Opium Flirti laiendet koosseisu laiv läheb üpris peesse, kuna heli on jama. Mustkastis tukastan elektronhelide saatel. ÖÄK pole ammu Eesti NEU!, pigem Erki tero (vt. ka 3pead) kummaline projekt aga Erki ene esinemine oli lahedalt dünaamiline. Pedigreel oli jõuline, kuid väga lühike laiv. Rahvas oli selleks liiga tšill.

Keegi Ash on tabanud mind (paremal) trepist saabumas. Ülejäänud fotod ürituselt.


14. oktoober 2007 pühapäev

Alguses käib meil Maris Knuut, kellega lõbusalt laterdame pikalt. Peale seda tuleb Valle, kelle peale kutsub Lagle veel Rita & Hillari koos lastega. Põgenen mõneks ajaks.